Tuesday, October 21, 2014

Kenali jenis najis Bayi NR!Soalan lazim ibu-ibu yang mengamalkan Phyto Natal:

"Kak, anak saya kerap berak je lepas saya makan Phyto Natal. Normal ke?"

"Ice, boleh tak saya nak sambung makan Phyto Natal balik. Anak saya dah 6 bulan. Saya berhenti sebab anak saya asyik berak-berak je dulu."

"Saya berhenti makan NR sebab PANAS. Anak saya asyik berak-berak."


Walaupun dah banyak kali saya tekankan kepada ibu-ibu bahawa Set Bersalin NR sangat-sangat baby friendly  dan juga tidak panas , masih ada ibu-ibu menuduh barangan NR ini tidak sesuai diamalkan bagi ibu-ibu yang menyusu badan. Oleh itu saya ingin menerangkan khasiat perubatan Set Bersalin NR (teruamanya PhytoNatal) kepada ibu dalam pantang, dan seterusnya untuk bayi yang menyusu  badan 100% dari ibu yang mengamalkan Phyto Natal . Saya gelarkan bayi ini sebagai Bayi NR.

Untuk ibu-ibu ini, saya cadangkan anda melihat beberapa perkara untuk pastikan sama ada masalah kekerap membuang air besar pada bayi anda adalah normal atau tidak. Antaranya:


1. Adakah bayi anda menangis 24 jam seperti terseksa ketika membuang air?


2. Adakah punggung bayi anda merah dan melecet (akibat kekerapan buang air)?

3. Berapa banyak pamperskah yang ditukar dalam 1 jam?

4. Adakah najisnya sedikit (secalit) atau banyak (penuh pampers sehingga terkeluar dari pampers)?Jika bayi anda tidak meragam. Punggung tidak merah. Bayi anda buang air besar yang penuh pampers kurang dari 3 kali sehari, maka ianya NORMAL!


Konsep NORMAL dalam pembuangan air besar bagi bayi baru lahir ialah:
Tiada kekerapan membuang air besar yang boleh dikatakan tepat dan berapa kalikah yang dikira paling baik. Bagi bayi yang baru dilahirkan, ini bergantung kepada sama ada dia menyusu badan atau diberi susu formula. Bayi yang menyusu badan tanpa memakan makanan pejal akan membuang air besar lebih kurang empat kali sehari; namun, membuang air besar sekali dalam tiga hari juga dianggap normal dan anda tidak perlu risau mengenai kekerapannya selagi najis bayi lembut dan mudah keluar.Bayi yang menyusu formula selalunya perlu membuang air besar setiap hari untuk mengelakkan sembelit. - Babycenter.com.myDi bawah, ingin saya terangkan jenis-jenis najis Bayi NR pula
 • Mekonium
  • Hadir pada hari-hari terawal kelahiran. Ini merupakan bahan melekit berwarna hitam kehijauan yang terkumpul dalam usus bayi semasa dalam rahim dan komposisinya ialah hempedu, mukus, sel dari dinding usus, rembesan dan cecair amnion. Walaupun kotoran ini sukar ditanggalkan, mekonium adalah petanda bahawa usus bayi anda berfungsi dengan baik.


 • Lawas
  • Sifat najis bayi yang normal ialah kuning cerah seperti biji sawi dan baunya kemanis-manisan. Najis itu agak lembik tetapi bertekstur, kadang-kala kelihatan berbiji-biji atau kelihatan berketul seperti susu masam. 
  • Bayi NR selalunya akan membuang 3 kali sehari dengan  kadar najis yang banyak (kadang-kadang sampai terkeluar pampers)
  • Di sinilah fungsi NR utk membantu mengeluarkan birubilin dari badan Bayi Nr lalu membantu mengurangkan penyakit kuning bayi.

 • Terkencit
  • Najis ni selalu wujud pada Bayi NR. Dan ibu-ibu menganggap najis ini seperti cirit birit sedangkan ia adalah najis yang "terkeluar"ketika Bayi NR membuang angin (kentut). Ini kerana bayi baru lahir mana la mampu nak kontrol keluarnya najis masa kentut kan? Perlu diingatkan, bayi juga kadang-kadang banyak angin disebabkan ibu-ibu mereka yang makan banyak benda berangin masa mengandung dahulu. So bila NR di dalam susu ibu mampu mengesan lebihan angin dalam badan bayi, of course lah angin-angin ini akan dibongkar melalui kentut. 
  • Selalunya bila Bayi NR kerap keluar najis beginilah buatkan ibu-ibu tadi menghentikan pemakanan Phyto Natal atas alasan bayi mereka cirit-birit. Sedangkan ibu-ibu tidak perlu risau selagi Bayi NR mereka kelihatan selesa dan tidak meragam, maka ia menunjukkan proses pembersihan dalaman tidak memudaratkan Bayi NR anda.
  • Bayi NR yang kerap buang air dan kentut kelihatan lebih selesa dan ceria. Dan kebanyakkan bayi-bayi ini susah nak kena penyakit kembung dan juga Hernia

 • Kembung / Angin
  • Menurut bidan kampung, najis bayi yang kehijauan menunjukkan bayi mengalami kembung angin. Kadang-kadang jika ibu tersilap makan benda berangin, bayi mereka secara automatik akan keluar najis bewarna hijau. Dengan Phyto Natal, najis ini mudah keluar tanpa perlu Bayi NR mengalami sebu-sebu perut yang boleh membuatkan mereka menangis sepanjang malam.So, kepada ibu-ibu yang telah/ingin mengamlkan set bersalin NR, sila pantau keadaan jenis najis Bayi NR anda. Jangan berdasarkan sikap AGAK-AGAK anda, anda kerugian besar apabila menjadi wanita yang tidak mengamalkan herba ketika dalam pantang.

Sebab kebanyakkan wanita yang tidak mengamalkan apa-apa herba ketika dalam pantang, akan mula merasa kesakitan tubuh badan dan bermasalah di bahagian faraj selepas 6 bulan bersalin. Anak-anak anda semakin kuat dan membesar. tetapi ibu-ibunya pula semakin penat dan tenat.

Akan tetapi pengamalan Phyto Natal perlu juga dipantau dan dihentikan dengan kadar segera jika:
 1. Bayi anda kelihatan  tidak selesa selepas anda mengamalkan Phyto Natal
 2. Bayi terlalu kerap buang air  (extreme: lebih 3 pampers penuh najis dalam tempoh1 jam) selepas anda mengamalkan Phyto Natal
Kerana kadang kala ada bayi yang dilahirkan dengan perut yang over sensitif. Terutamanya bayi pra-matang. So ibu-ibu boleh teruskan sahaja minum Akar Herbanika tanpa Phyto Natal, dan bila bayi anda sudah kelihatan sedikit kuat, anda boleh mula semula amalkan Phyto Natal.

Bagi ibu-ibu yang tidak menyusukan anak, tiada alasan untuk anda tidak mengamalkan herba ketika dalam pantang bukan?

No comments:

Post a Comment